QlikView uygulamaları masaüstü ortamda geliştirilmekte olup, geliştirilen dökümanlar standart bir rapor kümesinden çok daha öte, anlık sorgulama ve raporlamaya ek olarak kurumsal performansın takip edilebileceği, analiz ve iş keşfine izin veren analitik bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. QlikView’in analitik geliştirme ortamı kendi içinde veri entegrasyonu için kullanılacak bir ETL Motoru bulundurmaktadır. QlikView ETL motoruyla farklı ortamlardan çekilen veri kümeleri konsolide edildikten sonra ortalama %50-%90 oranında sıkıştırmaya tabi tutulmaktadır. Daha sonra da bu sıkıştırılmış veri kümesi, QlikView’in patentli bir teknolojisi olan ve QlikView’i diğer iş zekası platformlarından ayırt eden en önemli özellikleri sunan Bağlantı (Association) motoru sayesinde yeni bir yapıya dönüştürülmektedir.
Bağlantı motorunun sağladığı özellikler sayesinde bilgi işlem tarafında QlikView dökümanlarının modellenmesi çok hızlı bir biçimde gerçekleştirilebilmekte ve son kullanıcılar da Bağlantılı Analiz özelliğiyle hiç bir eğitim almadan sadece işaretle ve tıkla yaklaşımıyla analizlerini gerçekleştirebilmektedir.
Son olarak QlikView’in yine patentli olan Bellek-İçi Veritabanı (In-Memory Database) teknolojisi sayesinde önceki aşamalarda sıkıştırılmış ve Bağlantı motoru sayesinde yeni bir yapıya kavuşturulmuş veri kümesi hafızaya alınmakta ve bu sayede içinde yüz milyonlarca satırın bile olduğu bir döküman üzerinde son kullanıcıların saniyeler bazında analiz yapması mümkün olabilmektedir.
Genel olarak bir QlikView dökümanı, geleneksel iş zekası platformlarında karşılaşılan bir rapordan çok daha kapsamlı olarak üretilmekte ve ortaya çıkan sonuç, kendi içinde belki de yüzlerce raporu kapsayan analitik bir uygulama olmaktadır.